Frambozen
Als je deze maand gaat wildplukken in het bos, is de kans goot dat je op open plekken of langs bosranden frambozen vindt. Tref je ze daar niet, dan kun je ze vers in de winkel vinden. De frambozenplant behoort tot de familie van de rozen en ook de bladeren zijn geschikt voor consumptie, door ze te drogen en er thee van te trekken. Was verse frambozen voorzichtig om ze heel te houden, van de frambozen die niet heel blijven maak je een overheerlijke smoothie.
Basilicum
Basilicum geeft een frisse, zomerse smaak aan pizza, pasta en bijna elk gerecht met tomaten. IN de warme zomermaanden groeit basilicum goed in eigen tuin of pot op het balkon. Scheur de blaadjes met de hand in plaats van met een mes fijn te snijden voor extra geur en smaak.
Tip: voeg basilicum bij warme gerechten pas op het laatste moment toe, het kruid verliest smaak blij langdurige verhitting. Een klassieke salade is basilicum, mozzarella en tomaten.
Perziken
De naam perzik is afgeleid van het woord Perzisch. De sappige steenvrucht komt eigenlijk uit China, maar belandde via Perzië (het tegenwoordige Iran, waar hij nog steeds gekweekt wordt) in Europa. Het enige verschil met zijn broertje de nectarine is zijn zachte pluizige schil. Als je daar niet van houdt, kun je dus ook voor nectarines kiezen. Hoe je weet wanneer perziken rijp zijn. Ze moeten lekker ruiken en iets zacht zijn: bij zachtjes knijpen moeten ze meegeven zonder dat het vel scheurt.
Komkommer
Als iedereen op zomervakantie is en alles op een laag pitje staat, doet de komkommerplant zijn werk. Aan een enkele stengel van de klimplant kunnen tientallen komkommers groeien. Het is de ultieme saladegroente en samen met yoghurt, knoflook, olijfolie en zout een onmisbare ingrediënt in de Griekse tzatziki. Hij wordt meestal rauw gegeten maar je kan komkommer ook prima stoven of (roer)bakken.
Bron: Koken & Genieten augustus 2015