· 

Goede voornemens

//Goede voornemens//

“Aan een boom met goede voornemens zijn veel bloemen, maar weinig vruchten”.

Elk nieuwe jaar zijn ze er weer, de goede voornemens. Meer sporten, afvallen, stoppen met roken, minder drinken… ga zo maar even door. Geen betere datum is geschikt om je gewoonten te resetten als oudejaarsavond. Onbelast door zonden die je in de voorbije 365 dagen hebt begaan, kun je op 1 januari weer helemaal opnieuw beginnen!!
Goede voornemens maken voor een nieuw jaar is vaak een korte-termijn-reflex.

Niet alle goede voornemens worden omgezet in duurzaam gedrag, maar de voornemens die wél permanent worden doorgevoerd, kunnen een heilzame en veranderende invloed op ons leven hebben.

Als je een goede intentie hebt en iets wil veranderen, dan kan je er elke dag mee beginnen. Ik hoop dat ieder van ons er naar streeft om zich doorlopend verder te verbeteren 🙏🏼.

Zo lukken goede voornemens

Maar hoe lukt het nu überhaupt om goede voornemens daadwerkelijk in permanent gedrag om te zetten? Als jij tot de mensen behoort die er niet in slagen om je goede voornemens in praktijk te brengen, zijn hier enkele tips:
  • formuleer je doelen zo concreet mogelijk. Niet "ik wil afvallen" maar bijvoorbeeld "ik wil op 1 april vijf kilo minder wegen";
  • dwing jezelf niet tot een te hoge frequentie. Je zwakheden overwinnen is weliswaar goed en belangrijk, maar het betekent niet dat je nu meteen elke avond naar de Sportschool moet gaan. Houd maat.
  • beloon jezelf, maar wél met overleg. Fitness met chocolade belonen, is absolute onzin. Ook helpt het niet om de hele dag niet te roken om dan 's avonds een half pakje weg te werken;
  • aarzel niet! In de tijd dat je zit te dubben of je nu gaat sporten of niet, of dat je gaat opruimen of niet, zou je al drie keer klaar zijn. De eerste stap is altijd de moeilijkste.