· 

Hoe maak je gezonde keuzes tijdens je vakantie?

 

 

 

 

Hoe maak je gezonde keuzes tijdens je vakantie?

Zomer!!

Veel mensen laten tijdens hun vakantie de teugels vieren en hebben spijt wanneer ze weer thuis zijn.

Gezonde gewoontes gaan gedurende de vakantie overboord. Er wordt niet op voeding of beweging gelet.

Vooraf weet je eigenlijk dat je hier niet bepaald gelukkig van wordt.

Wanneer je je lichaam gezonde voeding geeft, hoeft je lichaam veel minder hard te werken om je gezond te houden.

Met de juiste tips en adviezen is het mogelijk om fit en energiek te blijven. Zelfs tijdens je welverdiende vakantie 😁.

Hierbij geef ik je een aantal tips die je kunnen helpen.

1. Drink voldoende water, vooral bij warm en zonnig weer. Hydratatie is essentieel om je energiek te blijven voelen en uitdroging te voorkomen.

2. Houd ritme in je eetpatroon. Probeer de tijden van thuis aan te houden en let op de portiegrootte. Dit helpt om overmatig eten en snacken te voorkomen.

3. Neem gezonde snacks mee voor onderweg, zoals rauwkost, fruit, kwarkjes of noten. Op die manier heb je altijd een voedzame optie bij de hand als je onderweg trek krijgt.

4. Probeer bij minimaal twee maaltijden per dag groenten te eten. Groenten zijn rijk aan voedingsstoffen en vezels. Deze laatste helpen je stoelgang op vakantie ook op gang te houden. Vooral wanneer je ze combineert met voldoende vocht.

5. Kies bij het uit eten gaan voor een frisse salade als voor- of bijgerecht. In mediterrane landen staan er vaak ook gegrilde groenten op de menukaart. Door hiervoor te kiezen krijg je toch nog een portie groente binnen.

6. Neem voldoende voorraad mee van huis om snel een ontbijtje te maken of je lunch op te pimpen, zoals havermout, een pot gemengde noten en zaden, verse (VitAn) granola, je favoriete kruiden, etc. Op die manier kun je gemakkelijk een voedzaam en vullende maaltijd bereiden.

7. Als je een niet al te grote blender hebt, neem die dan mee op vakantie, zodat je altijd een groene smoothie kunt maken voor jezelf of het hele gezin. Smoothies zijn een geweldige manier om je dagelijkse portie fruit en groenten binnen te krijgen.

8. Verken leuke markten om verse groenten en fruit in te slaan, en haal een lekker stukje vlees of vis. Lokale markten bieden vaak verse en seizoensgebonden producten.

9. Maak afspraken met jezelf over hoe vaak je een ijsje wilt eten of een wijntje wilt drinken en houd je eraan. Zo kun je nog steeds van je favoriete traktaties genieten zonder uit de bocht te vliegen.

10. Zorg voor voldoende beweging. Maak bijvoorbeeld een lange wandeling op momenten dat het wat koeler is, ontdek de omgeving te voet. Zo voorkom je dat je dag bestaat uit (op het terras) zitten en/of (in het zonnetje) liggen.

11. Geniet van de rust en de omgeving en leg je telefoon wat vaker aan de kant. Dit zorgt ervoor dat je minder (onnodige) prikkels krijgt en je brein ook meer tot rust komt.